Färre hamnar hos Kronofogden

KronofogdenLäste precis en nyhet på min favoritsida di.se om att den senaste statistiken från kronofogdmyndigheten visar att allt färre hamnar i deras register.

Antalet personer med skulder hos Kronofogden minskade med 11 000 personer under 2011. Det är en reducering med 2,2 procent jämfört med året innan. I slutet av förra året var sammanlagt 485 800 personer registrerade hos Kronofogden, enligt deras årsrapport.

Att hamna hos Kronofogden är varken roligt eller lätt. Om du glömmer bort eller väljer att inte betala en faktura så får du snart en påminnelse. Om du sedan inte betalar påminnelsen kan många företag skicka en ny påminnelse annars skickas din skuld vidare till Inkasso. Om du sedan inte betalar till Inkassobolaget så skickas din skuld vidare till Fogden som innan du hamnar i deras register ger dig ytterligare en chans att betala in din skuld + ränta och påminnelseavgifter.

Mitt råd till er är väldigt konkret och enkelt: Hamna inte hos fogden! Förutom att du kommer ha svårt att handla något på kredit kan du inte heller hyra lägenhet, teckna vissa försäkringar och mycket mer. Efter att du betalt en skuld till fogden tar det tre år innan du försvinner från alla kreditupplysningsregister.

Jag tror personligen att så fort högkonjunkturen vänder (ja, förr eller senare gör den det!) så kommer alla uppblåsta lån som var och varannan medborgare har idag bli fall för fogden. Jag funderade redan förra året på att köpa aktier i nått inkassobolag såsom Instrum Justitia. Ett bolag som gynnas av att fler inte betalar sina skulder.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *