Kostnad för bilsemester med barn

Bilsemester i EuropaI sommar tänkte jag och min man ta med oss familjen på en lång bilsemester i Europa. Tanken med detta blogginlägg är att det ska fungera som en sorts mall för vad en bilsemester med familjen kan komma att kosta, samt vad du bör tänka på. Jag och min man har tidigare åkt på bilsemester, men det var innan vi fick barn. Nu har båda barnen blivit så pass stora att vi tror att det kommer fungera bra. De är 7 respektive 5 år gamla. Jag tror det är bra att vänta till barnen är i den åldern eftersom de kräver lite mindre uppmärksamhet hela tiden. En ettåring kräver betydligt mer vilket kan vara riktigt besvärligt i bilen under en bilsemester. Utöver tipsen i detta inlägg finns mycket nyttig information på http://www.bilsemester.net

För det första börjar jag med att lista de olika kostnaderna kom uppkommer under en bilsemester i Europa.

  • Bensin/diesel
  • Färjebiljetter/broavgifter
  • Hotell/övernattning
  • Vägavgifter
  • Mat

Dessa är kostnader man inte kommer undan, så kallade fasta kostnader. Det går dock att påverka dem genom att t.ex. köra bränslesnålare eller att bo på billigare hotell.

Bensin/diesel

Denna kostnad är faktiskt inte så stor om man jämför med boende. Inför vår sommarsemester har jag ränknat på ett genomsnittligt bensin/dieselpris på 15 kr oavsett i vilket land vi tankar. Det viktiga är att inte lägga sig för mycket i underkant vilket skapar en gklädjekalkyl. Jag har också lagt upp rutten i Google Maps för att få fram hur lång sträcka vi kommer köra. Jag fick fram att vi kommer köra 372 mil totalt under bilsemestern. På detta räknar jag med att bilen i genomsnitt drar 0,7 liter per mil. Tänk på att du kommer köra långa sträckor på motorväg vilket ofta gör att bränsleförbrukningen går ner. Du kommer göra av med lite mindre än vid blandad körning.

0,7 liter/mil × 372 mil = 260,4

260,4 liter × 15 kr/liter = 3 906 kr

Färjebiljetter

Vi kommer köra via Helsingborg-Helsingör och Rödby-Puttgarden tur och retur. En sådan kombinationsbiljett kostar ungefär 1 900 kr under sommarmånaderna.

Hotell/övernattning

Att bo på hotell hör till de stora kostnaderna under en bilsemester. Varje dag behöver du betala 500-1000 kr för att få tak över huvudet. Det kan vara svårt att veta exakt hur mycket det kommer kosta, så i ett tidigt planeringsstadie brukar jag räkna på en snittkostnad på 800 kr/natt. Genom att kolla in bokningssajter på nätet kan du få en bättre uppfattning om hur stor kostnaden kommer bli. Det kan också vara bra att boka alla hotellnätter i förväg, då vet du exakt vad kostnaden kommer bli. Dessutom kan du i lugn och ro jämföra hotell och priser istället för att flänga runt med bilen på plats.

För oss som kommer vara iväg i 14 dagar (13 nätter) blir kostnaden 10 400 kr.

Vägavgifter

I vissa länger, bl.a. Frankrike, Österrike, Italien och Schweiz, är motorvägarna avgiftsbelagda. Detta gör att man tjänar på att köra i Tyskland så långt det går, för att sedan vika av in i exempelvis Frankrike. Betalsätten varierar från land till land. Frankrike och Italien har betalstationer vid alla få- och avfarter där du kan betala med både kontanter och kort. För att vara på säkra sidan bör du dock ha kontanter till hands. I Österrike och Schweiz betalar du motorvägsavgift genom att köpa ett klistermärke som fästs på framrutan. Dessa klistermärken (vignetter) gå att köpa på alla bensinstationer. I Frankrike och Italien betalar du för den sträcka du kört, medan du i Österrike och Schweiz köper vignetter som ger dig fri tillgång till motorvägarna under en viss period.

I min familjs fall kommer vi köra mest på betalvägar i Frankrike och där kostar det ungefär lika mycket i avgift som drivmedlet kostar för samma sträcka. Man får alltså en fördubblad färdkostnad. Vi kommer köra cirka 100 mil på franska betalvägar vilket ger en ungefärlig kostnad på 1 000 kr.

Mat

Matkostnaden kan variera men det kan vara bra att försöka göra en uppskattning av dagskostnaden. Då vet man ungefär hur mycket pengar man behöver avsätta för denna nödvändighet. För fyra personer, två vuxna och två barn, räknar jag med en dagskostnad på 1 080 kr. Frukost 50 kr/person, lunch 70 kr/person, middag 150 kr/person.

I vårt fall ger det en matkostnad på 15 000 då vi kommer vara borta i 14 dagar.

Summering

  • Bensin/diesel – 3 900 kr
  • Färjebiljetter/broavgifter – 1 900 kr
  • Hotell/övernattning – 10 400 kr
  • Vägavgifter – 1 000 kr
  • Mat – 15 000 kr

Totalt blir det 32 200 kr. Att kostnaden för mat är så stor kanske kommer som en överraskning för många. Men så länge ni inte bor på lägenhetshotell där ni kan laga er egen mat måte ni äta alla måltider på restaurang. Då drar kortnaderna iväg en aning. Själva kostnaden för att transportera sig till resmålet är bara 21% av den totala.

Utöver dessa kostnader tillkommer ju utgifter för nöjen, inträden till sevärdheter, shopping, en och annan glass med mera. Därför lägger jag på ytterligare 8 000 kr så landar kostnaden på totalt 40 000 kr för sommarens bilsemester.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *