Lätta ankar med ett båtlån

FritidsbåtEn båt har lång livstid. Betydligt längre än en bil och därför är det också naturligt att låna till båtköpet. Låt säga att du kommer att äga din båt i 20 år. Kan du få ett bra banklån med låg ränta med båten som säkerhet så är det antagligen en mycket god affär. Alla båtar går inte att låna till, det är nog svårt att få ett lån för att köpa en åttio år gammal Mälar 30, men nya och nästan nya båtar av välkända märken går det ganska enkelt att låna till.

När plastbåtsboomen kom på 60-talet började man producera båtar på samma sätt som bilar och i stället för att varje träbåt var One-off så kom långa serier av Albin 25 och Albin Vega, för att nämna några plastbåtar som det gjordes många av. Runt 1970 kostade en Albin 25 ny från fabrik ungefär 70 000 kronor med dagens mått mätt, idag säljs de för 120 000 kronor. Alltså tvärtemot vad som händer med en bil har värdet ökat.

Det betyder att även om Albinägaren lånade pengar till sitt båtköp och sedan behöll båten efter att den var slutamorterad hade värdestegringen vida överträffat räntekostnaderna. Med andra ord blev båtlånet gratis.

Det är inte på något sätt säkert att det blir så i framtiden. Vissa båttyper går antagligen inte upp i värde och det är snabba motorbåtar som kan ha körts hårt och extrema segelbåtar som varit med i Gotland Runt några gånger. Dessa båttyper är nog både svårt att få låna till och att hoppas på en värdestegring för. Familjebåtar däremot som är lagom stora och går lagom fort och som inte är extrema på något vis, sådana båtar går det säkert att få ett bra lån till hos din vanliga bank eller något finansinstitut som specialiserat sig på båtlån. Om du är mer intresserad av att köpa båt efter att ha läst detta kan du även kolla in på Livet ombord.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *