Legitimation tack

KörkortJust den repliken är många vana att höra när de ska betala med sitt kreditkort i klädaffären, restaurangen eller senast för mig i taxin. Igår hade jag dessvärre inte mitt körkort till hands och frågade vänligt taxichauffören om det gick bra ändå.

– Jadå, då skulle jag vilja ha ditt personnummer?

… fick jag som svar tillbaka och jag började rabbla upp mitt personnummer, som trots fyllan satt väl inristat i huvudet.

Snart slut på personnummer

Enligt en nyhet på di.se så är det inte helt självklart att ditt personnummer kommer förbli ditt födelsedata +4 siffror. I vart fall varnar nu Skatteverket att kommande generationer kan få ett helt nytt personnummer som inte alls har något med sin födelsedata att göra.

Problemet är akut. Det finns redan nu ett 15-tal födelsedatum, där personnumren snart är slut. Anledningen är inte att de höga födslotalen i Sverige utan att många vuxna flyttat hit.

Varje person som är folkbokförd i Sverige och som stannar längre än ett år ska få ett personnummer.

För varje enskild födelsedag finns det 499 personnummer för kvinnor och 500 för män. Varje dag föds det bara cirka 500 barn i Sverige. De personnummer som finns räcker alltså gott och väl till dessa.

Personnumret, som är unikt för varje svensk, får heller aldrig återanvändas.

Liknande system finns också i de andra nordiska länderna. Det speciella med Sverige är att personnumren fått en så pass bred användning bland myndigheter och företag, skriver DN-debatt.

Utan personnummer fungerar i stort sett ingenting i Sverige.

Skatteverket har nu bett regeringen att lösa den akuta krisen genom att tillåta verket att ändra folkbokföringsförordningen så att det ska kunna bli möjligt att dela ut personnummer som inte är kopplade till personens födelsedag.

Mats Sjöstrand skriver dessutom att hela systemet måste förändras i grunden. I framtiden är det till exempel inte säkert att numret överhuvudtaget ska innehålla information om kön och ålder.

Det slog mig när jag läste artikeln att Sverige verkligen inte fungerar utan personnummer. Oavsett om det är på sjukhuset, apoteket, mataffären, mönstringen eller för att starta en aktiedepå så måste du kunna ditt personnummer. Det har blivit som en sorts identitet, det som är vårat och som gör oss unika.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *