När kreditbolagen lockar – med det självklara

”Välj själv när om du vill amortera extra”

”Fri förtidslösen”

”Betala allt på en gång – eller lite i taget”

Det finns mängder av fraser som kreditbolagen använder när de marknadsför sina billån. Vissa kan vara vettiga men de flesta säger egentligen ingenting alls.

När ett billån tecknas så sker det till 99,9 % fall med rörlig ränta. Det finns några ytterst enstaka långivare i Sverige som erbjuder fast räntesats på billån och privatlån. Men rörlig ränta bör ses som standard. Samtidigt finns det en lag som säger att lån med rörlig ränta ALLTID får betalas i förtid utan att kreditbolaget har rätt att ta ut någon avgift.

Så det kreditbolagen i detta fall säger är helt enkelt ”vi följer lagen” – vilket visserligen är positivt men knappast någon konkurrensmässig fördel.

Det man däremot inte lyfter fram lika starkt är bland annat att lånetiden är starkt begränsad och att lånet kan behöva lösas i förtid om bilen säljs.

När ett billån tecknas (och bilen är säkerhet) finns alltid krav på att bilen inte får bli för gammal medan den är denna säkerhet. Värdet sjunker därmed för mycket. Genom Volvofinans går det exempelvis att ha maximal 7 års lånetid om en helt ny bil köps och maximal 6 års lånetid om en begagnad bil köps. Samtidigt är det mycket vanligt att bilen maximalt får vara ett visst antal år innan hela lånebeloppet ska vara återbetalt.

Detta kan alltså skapa en situation där man enbart har 3-4 år på sig att betala av billånet. Det kan då ställas mot ett privatlån där det är möjligt att få 10, 12 eller upp till 15 års återbetalningstid.

Skulle bilen av någon anledning säljas finns även ofta krav att lånet måste lösas. Detta i likhet med om en bostad säljs som är belånad då bolånet måste lösas. Det kan i värsta fall sätta bilägaren i en svår situation i det fall som bilen säljs till ett underpris och summan inte räcker till att lösa lånet. Då måste personen teckna ett lån för att lösa billånet. Men ges inte detta lån av banken så uppstår situationen att ett lån måste lösas – utan att låntagaren har pengar till detta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *