Planera för semestrar och arbetsresor

Semesterresor är en avgörande post i familjebudgeten. Man måste vara medveten om hur mycket pengar man lägger på detta. Numera kan man semestra hemma gratis eller för en låg kostnad. Det är billigare att delta i en rundvandring i din egen stad eller att utforska smultronställena i din hemkommun än att resa till solen söderut. Stränderna i Sverige är dessutom gratis.

Allmänna kommunikationer

Många har långa och dyra resor till och från jobbet. När det gäller att ta sig till och från arbetet kan man fundera på om det är möjligt att i första hand avstå från att använd bilen och i andra hand även de allmänna kommunikationerna. Finns det möjlighet att istället cykla eller promenera till jobbet? Måste man åka kollektivt, och har en säker anställning, är det mer lönsamt att skaffa ett årskort.

Hur viktig är bilen egentligen?

Utöver hyran är bilen den överlägset största månadsutgiften för många hushåll. Kostnaden för inköp ligger vanligen mellan 100 000 – 300 000 kronor. Driftskostnaden är förstås beroende på hur långt man kör. Drivmedel blir bara dyrare och en servicekostnad tillkommer regelbundet. Detta sliter på familjens budget. De flesta handlar inte kontant då olika avbetalslösningar erbjuds. Till slut visar sig bilen vara en dyr investering. För en prismedveten familj kan det vara lönsamt att fundera på att sälja bilen. Man kan också ställa av den under de perioder man inte behöver den. Kanske det är bättre att hyra bil när man verkligen behöver den, till exempel vid semestern. En ännu bättre variant är att ansluta sig till en bilpool. Där får man till en rimlig kostnad tillgång till en modern och miljövänlig bil när man behöver den.

Telefoni

När det gäller telefoni skall man vara medveten om att trådtelefon fortfarande är billigt. Undvik att ringa långa mobilsamtal. Var också medveten om olika abonnemangsavgifter kolla gärna upp vad som ingår i abonnemanget. Det som passar andra kanske inte funkar för dig eller din familj.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *