Vad är ett lagerbolag?

Ja inte är det ett varulager i alla fall. Snarare är det ett färdigt bolag som är registrerat och klart att tas i bruk för någon verksamhet då byråkratin kring att bilda ett bolag redan är klar. Man skulle skämtsamt kunna säga att det är ett bolag som ligger på lager, men klart att användas.

Hitta ditt lagerbolag

Lagerbolag är ingen ny uppfinning utan har funnits sedan länge. Det är oftast revisionsbyråer eller redovisningskonsulter som har som en del av sin affärsidé att starta bolag som ligger vilande och inte bedriver någon som helst verksamhet. Dessa lagerbolag har alltså registrerats och granskat och blivit godkända av bland annat skatteverket. Det innebär för dig som ny ägare att det går att starta verksamhet i bolaget från dag ett.

Olika bolagsformer

Trots det enhetliga namnet lagerbolag finns det flera olika bolagsformer att välja mellan:

Aktiebolag är den form man oftast hör talas om. I aktiebolaget ska det finnas ett aktiekapital som ska vara minst 50 000 kronor. Ett sådant bolag kan ha en eller flera ägare och det är aktierna som utgör ägarbevis. Det finns flera fördelar med formen aktiebolag. Om det går illa och företaget går omkull så riskerar ägarna bara det insatta aktiekapitalet och ingen blir personligt ansvarig ekonomiskt. Företagsnamnet är skyddat i hela Sverige vilket är bra ur konkurrenssynpunkt.

Handelsbolag ägs oftast av två juridiska eller fysiska personer. I ett handelsbolag krävs ingen kontantinsats vilket är en fördel och gör det lätt att komma igång, men i gengäld är ägarna obegränsat ansvariga ekonomiskt vilket kan stå dem dyrt om företaget skulle komma på obestånd. Namnskyddet är heller inte lika starkt som för ett aktiebolag utan gäller bara länet. Gemensamt för alla typer av lagerbolag är att man kan starta sin verksamhet omedelbart med ett godkänt organisationsnummer och möjlighet att få F-skattsedel.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *