Så inreder du vardagsrummet barnvänligt

Orden ”barnvänlig inredning” kan få vem som helst att rynka på ögonbrynen. Orden är starkt förknippade med ganska ful inredning som främst är praktisk, men inte så behaglig att titta på. Kanske för det tankarna till inplastade soffor, möbler med rundade hörn eller till och med galon och vaxdukar.

Sanningen är att inredningen inte alls behöver vara speciellt ful bara för att man inreder barnvänligt i hemmet. Det gäller bara att hitta snygga och smarta lösningar som passar i ditt hem. Här nedan har vi listat några utmärkta sätt för dig att få ett fint och modernt hem med möbler och inredning som är specifikt lämplig för dig med barn. Vi tittar bland annat på soffor och smidiga sofföverdrag från Bemz, men också dagbäddsöverdrag från Bemz och andra spännande lösningar.

Bästa tipsen för ett barnvänligt vardagsrum

1. Välj rätt soffa

Alla småbarnsföräldrar vet att en ljus soffa i tyg är ett stort ”no no”, men genom att välja en soffa med avtagbar möbelklädsel kan du enkelt tvätta soffan vid behov. Du kan även titta på de riktigt fina sofföverdrag som finns hos Bemz och som passar till nästan alla soffor från IKEA. Välj gärna ett tyg som är riktigt slitstarkt och som kombinerar bomull och polyester. På så sätt är det lättare att få bort fläckspill.

2. Satsa på snygg förvaring

Tyvärr stannar barnens leksaker sällan i barnrummet och i de flesta fall letar de sig in i både kök och vardagsrum. Leksaker är inte bara tråkiga att titta på, utan de gör också att vardagsrummet känns stökigt och rörigt. Här rekommenderar vi möbler med dold förvaring. Det kan t.ex. vara något så enkelt som sittpallar med förvaringsutrymme eller sittbänkar.

3. Stabila soffbord är A och O

Visst kan det vara fint med nätta soffbord i glas, men det är inte lämpligt om du har små barn i huset som vill luta sig eller häva upp sig mot precis allt. Satsa istället på ett stabilare bord som inte välter och som inte får fula fingeravtryck på sig. Naturligtvis kan du alltid välja en mindre modell, förutsatt att den står stadigt.

4. Välj rätt matta

Ditt vardagsrum behöver en barnvänlig matta som är enkel för dig att hålla ren. Skippa den tråkiga och obehagliga plastmattan och satsa på en som är tillverkad i bomull eller i slitstark ull. Här avråder vi starkt från alla typer av ryamattor eller yviga mattor, eftersom smulor letar sig in på sekunder. Välj istället en slät matta som är enkel att dammsuga.

5. Häng konsten högt

Tavlor som går från tak till golv är vackra att titta på, men de bäddar också för att förstöras ganska snabbt av kladdiga händer som letar sig till allt de kan få tag i. Har du konst som du är mycket rädd om bör du hänga den högt upp. Det gäller inte bara tavlor, utan även andra prydnader och inredningsdetaljer som du bryr dig om.