Snabb, god mat till hela familjen

När ni blir föräldrar kan det kännas som att all tid äts upp och försvinner fortare än ni någonsin varit med om innan, och bland annat matlagningen kan lätt kännas stressad. Men det finns en mängd tips och trix att ta till hjälp för att både ni föräldrar och era barn ska få i er både god och näringsrik mat varje dag.

Pesto förhöjer all sorts pasta

När barnen gör sitt intåg i era liv förflyttas all fokus från er själva till barnen, och varje period i deras liv innebär nya fantastiska stunder och utmaningar. Det tar mycket tid och energi att bli föräldrar, och middagarna har en tendens att bli väldigt enkla för att det ska gå snabbt att få mat på bordet. Detta sker tyvärr ofta på bekostnad av både smakupplevelser och näringsinnehåll. Men med enkla medel kan ni få båda delar. Något av det lättaste ni kan göra smakmässigt är att se till att alltid ha pesto hemma. Både en smakrik grön pesto och en mustig röd pesto gör underverk tillsammans med pasta och brukar även vara populärt hos barnen. Lite kyckling, soltorkade tomater och haricots verts till det, toppat med parmesan, blir en snabb och smakrik middag gjord på nolltid.

Bli näringsjägare

För att få in mer näring i maten finns till exempel mängder med goda biffar ni kan göra i förväg, både med och utan kött, där ni kan mixa in och gömma saker som spenat, bönor eller andra grönsaker. Älskar barnen pannkakor kan ni vispa i ett extra ägg för att höja näringsinnehållet, och i en smoothie gör en halv avokado underverk som näringsboost. Avokado fungerar även utmärkt som en del av barnens mellanmål, likväl som växtbaserad yoghurt med bär, nötter, frön, pumpakärnor och chiafrön. Det är egentligen bara er fantasi som sätter gränserna, så försök att tänka utanför boxen kring vad till exempel ett mellanmål eller frukost brukar innebära. Bli näringsjägare istället för att fastna i smörgåsträsket, något som är väldigt lätt. Försök göra matplaneringen till en rolig stund och hitta nya sätt att komma på god, nyttig mat som alla tycker om.