Tips för en härlig familjejul

Jul är familjens viktigaste högtid. Men det är inte sällan som julen blir långt ifrån vad som förväntades. Det kan vara en stor skillnad mellan de inre bilderna och hur verkligheten faktiskt blir. För att få en jul som är fylld av avkopplande stunder och mys med familjen finns det några bra tips. Att planera och prata om saker är en nyckel. Att beställa julgranspynt i god tid är ett exempel. Sätt dig ner och hitta det julgranspynt och julprylar som du vill dekorera ditt hem med.

Julpynta tillsammans

Det finns ett stort utbud av både julgranspynt och julsaker att köpa för att du och familjen ska kunna skapa en riktigt härlig julstämning hemma. Om ni gillar julen kan ni redan första advent dekorera hela hemmet. När allt julpynt finns hemma bestämmer du en dag och tid med resten av familjen när ni ska dekorera hemmet och klä granen med allt fint julgranspynt. Det kan bli en riktigt fin stund tillsammans. Att julpyssla och julbaka är också sådant som är mysigt att göra tillsammans som en familj.

Ha ett familjemöte kring julen och alla aktiviteter

Innan december drar igång är det bra att ha ett familjemöte. Försök att vara realistiska inför vad ni ska hinna med i december och under själva julhelgen. En miss många gör är att vara för entusiastiska med vad familjen mäktar med och bokar därför in alldeles för många saker. Våga tacka nej till saker och göra det familjen faktiskt vill. Gå även tillbaka till föregående jul och fundera över vad som inte var bra då. Försök att inte upprepa samma misstag igen.

Gör nya traditioner och sänk ambitionsnivån

Det är okej att bryta traditioner och liknande som inte är trevliga och ger något längre. Gör mer av det familjen vill och mindre av det andra. Att sänka ambitionsnivån kan vara något om julen ofta blir stressig och krävande. Jul är mycket barnens högtid så att lyssna på deras tankar och önskemål är viktigt. När barnen är delaktiga och medansvariga för firandet kan också besvikelser undanröjas. Om pengar är ett problem under jul är det också viktigt att prata om och försöka prioritera rätt.

Prata om julafton och julklappar

Julafton och julklappar har barn och vuxna ofta olika föreställningar kring. Alla drömmer om en perfekt jul. Därför är julafton upplagd för besvikelser. Att prata om vad alla familjemedlemmar önskar inför julafton är en väldigt bra idé, både vad det gäller julklappar och vad alla vill få ut av dagen. Julklappar är en stor sak, speciellt för barnen. Därför kan det vara klokt att prata med barnen innan julafton om deras förväntningar på julklapparna. Berätta och prata med barnen att de förmodligen inte kommer få allt som står på önskelistan. På detta sätt kan sura miner och utbrott undvikas.