Att bli förälder för första gången

Har du precis plussat på stickan och fått reda på att du ska bli förälder för första gången? I så fall grattis! Det är ett väldigt omtumlande men fantastiskt besked som kommer att förändra hela livet. Det är okej att känna lite förvirring i början. Oavsett om du längtat efter barn eller om det kom oplanerat är det lite chockerade när du faktiskt får det där pluset. Det är självfallet också något du ska dela med din partner och bearbeta i lugn och ro. Ni bestämmer själva när ni är redo att berätta för nära och kära.

De första 12 veckorna

Man brukar säga att de första tolv veckorna är de mest omtumlande. Du har plussat på stickan men innan du faktiskt får se barnen på det första ultraljudet är det svårt att ta in allt. Det är också under de här veckorna som det är störst risk för missfall. Därför är det normalt att du känner oro under denna tid. Försök att ta det lugnt och inte tänka för många negativa tankar. Sysselsätt dig med saker som gör dig glad och som får dig att må bra. Då kommer det säkerligen kännas som att tiden går snabbare.

Berätta för familjen och vänner

När de 12 veckorna har gått brukar många känna sig redo att berätta för familj och vänner. Det är dock helt upp till er som par om ni vill göra detta eller om ni vill vänta. Idag väljer också många att lägga ut den glada nyheten på sociala medier. Här finns det inte heller något rätt eller fel utan alla gör vad som känns rätt för dem. Många väljer att göra någon kul grej av nyheten för att göra det lite extra speciellt. Det finns många tips på nätet om vad man kan göra ifall du har svårt att komma på egna idéer.

Boka tid hos BVC

Förutom det känslomässiga som kommer med att få ett gravidbesked är det också en del praktiska saker som ska göras. Det första du bör göra är att boka en tid hos ett BVC i din närhet. Då kommer du bli inbjuden på en första hälsokontroll. På detta besök brukar du få svara på frågor om dina levnadsvanor och hur du känner inför graviditeten. Du brukar även få göra ett urinprov och ett blodprov. Beroende på hur det ser ut gällande din familjs sjukdomshistorik kan du även få göra ytterligare prover. Det bestäms av din barnmorska på plats. Du får också ett första beräknad förlossningsdatum baserat på din sista mens och en tid för det första ultraljudet. Detta brukar ske i vecka 12. Då gör man också tester som visar hur stor risk det är att barnet har en kromosomavvikelse.