Färgerna i hemmet påverkar familjens välbefinnande

Alla har säkert någon gång noterat att man i vissa rum eller lokaler känner sig mer avslappnad än i andra. Ofta handlar det om ljud, ljus, rumsstorlek och möblering, men den viktigaste påverkan på våra sinnen är troligen färgerna på rummets väggar. Idag vet vi ganska mycket om hur färger påverkar människans känsla, exempelvis i rummen hemma.

Färgers inverkan

Att sjukhus ofta har en mild grön färg på väggarna, beror på att grönt anses lugnande. Gult anses vara uppiggande och ett tips från inredningsdesigners är att inte ha för mycket gult i sovrummet, eftersom man ska varva ner så att det går att sova.

Tänk noga innan du väljer tapet eller färg till rum

Det finns en hel del att tänka på runt alla färger, och när det är dags att tapetsera eller måla om hemma, bör man noga tänka igenom vad som blir bäst i barnrummet, köket eller vardagsrummet. Faller valet på att tapetsera får man dessutom möjligheten att välja mönster, inte bara färger. Det finns mängder med tapeter i olika färger och för att få ett resultat som håller i flera år, behöver man tänka till noga.

Tänk till om barnrummets färger

Ett barnrum tänker nog de flesta ska vara färgglatt, gärna med något kul motiv som barnen känner igen från böcker eller filmer. Som förälder vill man sitt barn det allra bästa, men det kanske inte är bäst att måla väggarna i starkt rött eller knallgult, även om det ser jättekul och intensivt ut. Använd dig av en färgguide till väggar och försök tänka hur det passar in i ert hem.

Finns det utrymme så kan ett sovrum i lugnande färger, samt ett lekrum med starkare färger, vara lösningen i en barnfamilj. Har man inte möjligheten och lyxen att kunna ha ett separat lekrum, kan en fondvägg med en lugnare färg vid sängen bli en bra lösning tillsammans med mysbelysning så att barnet kan slappna av vid läggning. Tapeter i olika färger är också en bra lösning om man inte är intresserad av att måla. Det finns både mönstrade tapeter och enfärgade, så att det går att kombinera exempelvis en enfärgad fondvägg med en mönstrad tapet i resten av rummet.