Förbereda sig inför en förlossning

Att förberedda sig inför en förlossning är något alldeles speciellt. Du kommer aldrig uppleva något liknande i hela ditt liv. Många upplever även en förlossningsrädsla vilket är helt normalt. Om du känner dig väldigt rädd är det dock viktigt att du nämner det för din barnmorska. Då kan du få enskilda samtal med en aura som hjälper dig förbereda dig på bästa sätt. Du och din partner brukar även bli inbjudna till särskilda föräldragrupper där man pratar om allt från amning till hur man ska andas under förlossningen.

Måla upp en målbild

Något som hjälper många, särskilt när själva förlossningen drar igång är att ha en tydlig målbild i huvudet. Det kan till exempel vara bilden av barnet som läggs upp på ditt bröst eller känslan när ni får åka hem med er lille skatt. Under moment när förlossningsarbetet känns väldigt tungt och smärtsamt kan det vara bra att tänka på denna bilden. Om du är förstagångsföderska får du tyvärr räkna med att förlossningen kan ta lång tid, speciellt den första fasen. Då behöver du något som hjälper dig att hålla humöret uppe. Självfallet kommer också din partner att vara till stor hjälp under förlossningen.

Skriv ett förlossningsbrev

Det som är viktigt för många är att de får bra kontakt med barnmorskan och sjukhuspersonalen i övrigt. De flesta väljer att skriva ett förlossningsbrev i förväg där de berättar vad de har för förväntningar och önskemål. Det är inte säkert att du kommer kunna förmedla detta när du väl befinner dig i värkarbetet. Då kan det vara skönt att ha allt nedskrivet på papper som sjukhuspersonalen kan läsa. Här kan du till exempel skriva dina tankar om bedövning och om du vill att själva förlossningen ska ske på något speciellt sätt. Många skriver till exempel att de vill att ens partner ska klippa navelsträngen efter förlossningen.

Glöm inte att packa BB-väskan

Det är väldigt få bebisar som faktiskt föds på det beräknade förlossningsdatumet. Därför är det bäst att vara ute i god tid med att packa BB-väskan. Här packar du med dig det som du vill ha under förlossningen och första tiden på BB. Det inkluderar allt från kläder till dig och bebis till mobil och hygienartiklar. Sedan är du väl förberedd.