Så får alla i familjen friska tänder

Att alla i familjen tar hand om tänderna är av största vikt för var och ens hälsa. Det är en bra idé att införa munvårdsrutiner för hela familjen. På så sätt minskar risken för alla att drabbas av olika tandproblem i framtiden. Det finns en rad problem kopplade till tänderna som kan uppstå i vuxen ålder. Att lida av muntorrhet är ett bekymmer du som vuxen kan få. Muntorrhet är faktiskt väldigt vanligt men det är få som pratar om det. Det finns flera skäl till varför muntorrhet uppstår. Rökning, stress, hormonella förändringar, vitaminbrist, ångest, depression och uttorkning är några vanliga orsaker till muntorrhet. Andra problem kan vara tandlossning och karies.

Inför bra munvårdsrutiner i familjen

För barn är det viktigt att etablera bra munvårdsrutiner tidigt. Barn gör även som vuxna gör och därför är det bra att alla har bra munvårdsrutiner. Att alla i familjen borstar sina tänder morgon och kväll är en sådan sak. För barn är det viktigt att få in rutinerna kring tandborstning redan när första tanden tittar fram. Det lägger grunden för goda rutiner även senare i livet. Att ta hand om tänderna är inte bara viktigt för att ha ett fint leende. Det kan även bidra till en bättre allmänhälsa och välbefinnande. Det finns speciella tandvårdsprodukter för barn som även är anpassade för olika åldrar. Ett tips är att låta barnen själva välja tandborste och tandkräm för att inspirera till tandborstning. Det finns många bra tips och trix för att få barn att borsta tänderna. Du kan bland annat läsa en saga, sjunga eller göra det till en rolig lek.

Förebyggande tandvårdsbehandling är en investering

Förutom den dagliga omvårdnaden om tänderna är det viktigt att regelbundet gå till tandläkaren eller tandhygienisten för förebyggande tandvård. Genom att göra det kan problem och skador upptäckas i god tid och är därmed lättare att åtgärda. Barn har gratis tandvård, vilket är en fördel. Även om förebyggande tandvård för vuxna kostar pengar är det ingenting jämfört med vad olika tandproblem kan kosta. Därför ska du se den förebyggande tandvården i det långsiktiga perspektivet. Det är även en investering i din egen hälsa.