Så får du barnen att äta frukost

Har du svårt att få ditt barn att äta frukost på morgonen? Frukosten är en mycket viktig måltid som lägger grunden för att ditt barn ska må bra och få en hälsosam livsstil med mycket energi. Att bråka och tjafsa om frukosten gör inte bara att ni riskerar att blir sena till jobb och förskola/skola, utan ger också en sämre start på dagen.

De allra flesta föräldrar kan nog känna igen sig i svårigheten att få i barnet frukosten på morgonen. Klockan tickar och barnet tar minimala tuggor av limpsmörgåsen – helst inga tuggor alls. Hur jobbigt och traggligt det än må vara finns det faktiskt lösningar på problemet. Här listar vi tre riktigt bra knep som du kan använda dig av samt bra frukostinspiration som gör måltiden roligare.

3 tips till frukostvägrande barn

1. Skapa variation

Ett mycket vanligt missförstånd är att frukost alltid måste vara en smörgås, yoghurt och flingor, men genom ny frukostinspiration kan du öka aptiten och göra det roligare. Några av våra bästa tips på frukostinspiration är bland annat fruktsallad med kesella, paprikaringar och gurkstavar, torkade frukter, en skål med nudlar, pannkakor eller kokt ägg. Våga tänka utanför boxen och kom ihåg att det viktigaste är att barnet äter. Undvik dock glass, chips eller andra snacks som inte ger mättnad eller energi.

2. Ät frukost på vägen

Precis som för vuxna kan det ta ett tag innan aptiten vaknar till liv hos barn. Många barn föredrar att vara vakna en stund innan de behöver äta frukost och andra är inte hungriga förrän till lunch. Har ni för tajt om tid på morgonen kan frukosten med fördel ätas på vägen. Barnet kan äta mackan i vagnen eller varför inte ta en drickyoghurt på väg till skolan. Det måste inte alltid vara så att ni sitter ner vid matbordet och äter frukosten – våga ändra rutinerna!

3. Skippa frukosten helt – är det möjligt?

Är det helt omöjligt att få i ditt barn frukost kan det helt enkelt vara så att ditt barn inte är hungrigt eller inte mår bra av att äta för tätt inpå uppvaket. Även om du som förälder gärna vill att ditt barn får i dig något innan det är dags för förskola och skola kan det vara okej att skippa frukosten helt. I dessa fall rekommenderar vi dock att barnet ändå får i sig vätska. Det kan t.ex. vara ett glas med Oboy, en drickyoghurt, ett glas juice eller ett glas mjölk.

Kom ihåg att det är en egen person som du har framför dig och inte en robot som kan tankas med bränsle när du som förälder känner för det. Har du ett barn som vägrar frukost är det viktigt att lyssna till barnets behov. Som tidigare nämnts kan det vara så att barnet är hungrigt senare på dagen och då kan det vara värt att skicka med frukosten eller en vanlig frukt i skolväskan. Att kombinera mat och bråk på morgonen är något du bör undvika, även om det kan innebära att ni ibland skippar frukosten helt för att behålla husfriden.